Cukier - dlaczego szkodzi cerze?
Nadmiar cukru w diecie powoduje wzrost poziomu insuliny we krwi. To z kolei sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, w tym wszelkiego rodzaju wyprysków, grudek i niedoskonałości. Może także zaostrzać trądzik. Wzrost poziomu cukru we krwi dodatkowo pobudza do podziału komórki tworzące ujścia gruczołów łojowych. W efekcie stają się one zbyt wąskie i zaczynają się zatykać, tworząc trudne do wyleczenia zmiany skórne.
Dodatkowo udowodniono, że wysoki poziom glukozy we krwi sprzyja tak zwanej glikacji białek, której produkty (tzw. cząsteczki AGE) uszkadzają kolagen oraz elastynę i powodują stres oksydacyjny. W efekcie skóra staje się wiotka, cienka i pozbawiona jędrności, a owal twarzy traci swój pierwotny kształt.
Jak ograniczyć cukier w diecie?
Najskuteczniejszym sposobem na zminimalizowanie problemów powodowanych przez cukier jest ograniczenie go w codziennym jadłospisie. W tym celu należy unikać przede wszystkim pieczywa i makaronów z białej mąki, produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy oraz zrezygnować ze słodzonych napojów. Warto także uważnie czytać etykiety produktów, bo cukier często znajduje się w wędlinach, sosach, a nawet… pieczywie.
Jeśli zależy nam na pięknej skórze, to na naszym talerzu zdecydowanie częściej powinny gościć świeże warzywa, owoce z niskim indeksem glikemicznym i pełnoziarniste produkty zbożowe. Jeśli zaś chodzi o kawę i herbatę, to wielbiciele słodkiego smaku powinni rozważyć ksylitol, czyli zdrowszy zamiennik tradycyjnych białych kryształków.
Piękna i zdrowa cera
Oczywiście należy mieć na uwadze, że odpowiednia dieta to tylko jedna ze składowych zdrowej i promiennej cery. Równie istotne są właściwa jej pielęgnacja i odpowiednia ilość snu. Gdy zadbamy o te wszystkie elementy, możemy mieć pewność, że skóra odwdzięczy się nam piękniejszym i zdrowszym wyglądem.
Autor wpisu:
Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA
Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.
form.successMessage