Natka pietruszki jest bogata w:
- Witaminę C - wspomaga odporność organizmu, doskonale działa na układ krwionośny, wpływa na zapewnienie prawidłowego stanu tkanki łącznej, ułatwia proces gojenia się ran, usprawnia przyswajanie żelaza, neutralizuje wolne rodniki.
- Witaminę A - chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
- Kwas foliowy - wpływa na nastrój i samopoczucie, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, a także pobudza procesy krwiotwórcze.
- Żelazo - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga również układ nerwowy, gdzie odpowiada za utrzymanie funkcji intelektualnych i fizycznych, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.
- Wapń - wspomaga układ kostny, uczestniczy w wielu procesach metabolicznych: aktywacji niektórych enzymów, budowie hormonów, przewodnictwie bodźców nerwowych, kurczliwości mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, krzepnięciu krwi, jest niezbędny do prawidłowego działania układu naczyniowego i pracy serca, ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi.
- Magnez - jest materiałem budulcowym zębów i kości, bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy, reguluje ciśnienie, pomaga w ochronie organizmu przed miażdżycą, dba o układ nerwowy.
Składniki do przygotowania napoju:
- 1½ cytryny, bez pestek i białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 10 gałązek świeżej natki pietruszki (tylko liście)
- 200 g kostek lodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 800 g wody mineralnej, niegazowanej
Zmiksować w blenderze cytrynę, natkę pietruszki, lód oraz cukier. Dodać wodę, wymieszać i gotowe.
Autor wpisu:
Jolanta Cieślukowska - Kosmetolog