Do przygotowania naparu potrzebujemy:
- 1,5 l wrzątku
- 2 torebki czarnej herbaty (lub herbaty owocowej)
- 2 plastry pomarańczy
- 1 plaster cytryny
- powidła malinowe (mogą być również świeże lub mrożone maliny)
- 2 łyżki miodu
- 4 goździki
- 1 łyżeczka startego imbiru
Herbatę zaparzamy w dzbanku, następnie dodajemy: maliny, plasterki pomarańczy i cytryny, miód, goździki i imbir. Pozostawiamy miksturę na ok. 10 minut, aby wszystkie składniki mogły się dobrze połączyć. Po tym czasie nasza herbata jest gotowa do picia.
Właściwości produktów:
- Czarna herbata - opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu.
- Maliny - regulują pracę przewodu pokarmowego, wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
- Pomarańcza i cytryna - bogate źródła błonnika pokarmowego, które charakteryzują się dużą zawartością witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz witaminy C, przyspieszają samooczyszczanie organizmu, działają przeciwnowotworowo.
- Miód - usprawnia układ krążeniowy, wzmacnia odporność, ma właściwości nasenne i uspokajające.
- Goździki - pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych, zawierają flawonoidy, mangan oraz eugenol, które pozytywnie wpływają na kości i stawy. Eugenol ma dobroczynne działanie na wątrobę oraz pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny w organizmie.
- Świeży imbir - pobudza krążenie, rozgrzewa, wspomaga leczenie bólu mięśni i stawów, jego właściwości przeciwbólowe wykorzystywane są w leczeniu bóli miesiączkowych, natomiast właściwości odkażające imbiru mogą złagodzić ból gardła.
Wszystkie składniki mają dobroczynny wpływ w przeciwdziałaniu pojawienia się nowotworów. Znacząco podnoszą również odporność organizmu.
Autor wpisu:
Aleksandra Skórka - Kosmetolog