Arbuz ma działanie odżywcze, wzmacniające, witaminizujące, przeciwkrwotoczne, obniżające ciśnienie oraz moczopędne. Stosowany jest również w chorobach nerek i wątroby. Jest to atrakcyjny składnik uzupełniający jadłospis każdego kto uwielbia klimat letnich ciepłych wieczorów. Poniżej zdradzamy przepis na bezalkoholowe mohito arbuzowe.
Składniki:
-
arbuz (ilość wedle uznania),
-
1 limonka,
-
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
-
5 dużych listków świeżej mięty,
-
gazowana woda mineralna.
Sposób przyrządzenia: arbuza kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do wysokiej szklanki wraz
z miętą i cukrem. Limonkę kroimy na małe ćwiartki, dodajemy do reszty składników. Następnie wszystkie składniki ugniatamy muddlerem (jeżeli nie posiadamy tłuczka barmańskiego, możemy całość ugnieść widelcem, tak żeby wycisnąć sok z limonki, arbuza i mięty) całość zasypujemy do pełna kruszonym lodem, zalewamy wodą gazowaną, mieszamy. Smaczne i orzeźwiające mohito arbuzowe gotowe.