POCHODZENIE
Nazywana szafranem indyjskim, kurkumą długą lub ostryżem indyjskim. Występuje w postaci kłącza, które w obróbce jest kolejno gotowane przez kilka godzin, suszone w rozgrzanym piecu i zmielone na intensywny pomarańczowo-żółty proszek o lekko gorzkim, pikantnym smaku.
W średniowiecznej Europie stosowana jako alternatywa do droższego szafranu, ochrony produktów żywnościowych przed światłem słonecznym, a w połączeniu z olejem annato (najsilniejszym naturalnym antyoksydantem świata) wykorzystywana jako barwnik w produkcji serów, mieszanek przypraw, musztard, bulionów i farbowaniu tkanin.
MEDYCYNA
W medycynie alternatywnej od dawna wykorzystywano jej właściwości. Używana jako antyseptyk na skaleczenia, oparzenia, stłuczenia i jako środek antybakteryjny.
W Pakistanie do dziś jest wykorzystywana jako panaceum na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W ostatnim czasie prowadzone badania nad kurkumą udowadniają jej skuteczność jako środka zapobiegającego rozwojowi choroby Alzheimera, raka jelita grubego, raka jajnika, cukrzycy i zapaleniu stawów.
KOSMETOLOGIA
Stosunkowo niedawno znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce, choć kobiety w Indiach używają jej od dawna w pielęgnacji twarzy i ciała. Zawiera do 5% olejków eterycznych i do 3% kurkuminy. Jest potężnym środkiem przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Doskonale łagodzi, a nawet eliminuje problemy z trądzikiem różowatym. Stosowana w leczeniu trądziku, łuszczycy i różnego rodzaju egzemach. Przyśpiesza gojenie ran i oparzeń wywołanych przez słońce.
Mamy dla Ciebie doskonały przepis na domową maskę rozświetlającą, właśnie z wykorzystaniem cudownej kurkumy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki na pastę, nałóż na oczyszczoną skórę twarzy na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmyj ciepłą wodą i zaaplikuj swój ulubiony krem nawilżający.
Autor wpisu:
Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA
Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.
form.successMessage