Beta–karoten (prowitamina A) jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Nie tylko sprzyja pięknej opaleniźnie i chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz bierze udział w syntezie enzymów i hormonów (między innymi hormonów tarczycy). Przyśpiesza proces regeneracji tkanki, sprzyja leczeniu trądziku, a także wzmacnia naszą odporność. Najnowsze badania dowodzą, że spożywanie karotenoidów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka krtani, jamy ustnej czy pęcherza moczowego.
Najbogatszym źródłem beta–karotenu są wszystkie warzywa mające pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik, a zatem: marchew, papryka, dynia, pomidory czy bataty, a także warzywa zielone zawierające chlorofil.
Dzisiejszą propozycją na uzbrojenie swego organizmu w beta–karoten jest przepis na przepyszne placki, które dzięki swej prostocie na pewno przypadną wam do gustu.
Na porcję około 8 placuszków potrzebny będzie:
Marchew i batat po obraniu ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz mąkę i jajka. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy naszą masę. Placki smażymy z obu stron do zarumienienia. W celu odsączenia nadmiaru tłuszczu możemy wyłożyć placuszki na ręczniku papierowym. Placuszki wyśmienicie smakują podane z pomidorami koktajlowymi.
Smacznego!
Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.
form.successMessage