Jarzębina to roślina, którą możemy spotkać praktycznie wszędzie: w lesie, w parku czy w naszym ogrodzie. Jest to drzewko ozdobne, które zaczyna kwitnąć w maju, ale najpiękniej prezentuje się jesienią, gdy dojrzewają jego owoce. Jarzębina posiada wiele właściwości leczniczych, świetnie sprawdza się również w kuchni. Możemy wyczarować z jej owoców pyszne dżemy oraz konfitury.
Owoce i liście jarzębiny stosowane są w mieszankach herbat ziołowych. Często podaje się je małym dzieciom, które mają problemy z zaparciami, działają wówczas moczopędnie i rozwalniająco. Owoce zawierają mnóstwo witaminy C oraz prowitaminy A. Polecane są zwłaszcza osobom, które borykają się z chorobami nadciśnieniowymi.
Sezon na jarzębinę w pełni, a zatem korzystajcie z tej rośliny na wiele sposobów.
Poniżej przepis na konfiturę z jarzębiny:
Owoce jarzębiny oczyść z szypułek i zanurz je we wrzątku na około 10-15 minut. W międzyczasie przygotuj syrop z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru trzcinowego. Gdy syrop już się zagotuje dodaj do niego namoczone owoce (proporcje syropu wystarczą na 2 kg owoców). Całość podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuść do zagotowania. Co jakiś czas mieszaj i zbieraj łyżką zalegającą pianę. W momencie, gdy owoce się skrystalizują, a na powierzchni przestanie zbierać się piana, możesz zacząć gotować konfiturę. Po zagotowaniu odstaw na 12 godzin, po upływie tego czasu ponownie zagotuj, a potem przełóż do wyparzonych słoiczków. Gotowe!
Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.
form.successMessage